6 Kıta, 15 ülkeden 40’a yakın misafiri ile İstanbul benzersiz bir uçurtma festivaline ev sahipliği yaptı.
Çin, Hindistan, Tayland, Vietnam, Kamboçya, Malezya, Yeni Zelanda, Avustralya, Amerika, Güney Afrika, Almanya, İngiltere, Polonya ve Kolombiya’dan festivale katılan 24 ayrı uçurtma kurumu temsilcileri 5. Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivaline katılmak üzere 1 haftalığına İstanbul’daydı.
2500 Yıllık bir tarihe sahip olan uçurtma ile ilgili dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştirilen uluslararası uçurtma festivallerinden birisi de ülkemizde yapıldı. Dünyanın tanınmış uçurtma festivalleri arasında yer alan ve bugüne kadar onlarca ülkeden 200’e yakın profesyonel uçurtmacının katıldığı Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali bu kez de İstanbul’un en büyük parklarından birisi olarak bilinen Maltepe sahilinde gerçekleştirildi.
6 Kıta, 15 ülkeden katılım sağlanan festivalde oldukça ilginç, farklı, renkli ve devasa boyutları ile havada akrobatik gösteriler yapan uçurtmalar İstanbul’luları oldukça heyecanlandırdı. Misafir ülkelerin bazıları yaptıkları uçurtma atölyeleri ile katılımcılara kendi uçurtma kültüründen örnekleri ücretsiz olarak yaparak hediye etti. Ülkemizi festivalde Türk Uçurtma Takımı üyeleri temsil etti. Dünyanın en büyük bayrak uçurtmaları arasında yer alan 60 m2’lik dev Türk Bayrağı uçurtma ile gösteri yapan ekibimiz katılımcılar tarafından alkışlandı. İstanbul Uçurtmacılar Derneği etkinlik çerçevesinde uçurtma atölyesi açarak katılımcılarla birlikte Türk modeli uçurtmalar yaparak çocuklara hediye etti.
İBB tarafından hazırlanan 15.000 adet festival logolu uçurtmalar ise iki gün boyunca ücretsiz olarak uçurtması olmayanlara dağıtıldı. Etkinlik programı içinde yer alan gösteriler bölümünde çocukları eğlendirmek için çeşitli animasyon gösterileri ve oyunlar gerçekleştirildi. Ayrıca, ülkemizde ilk kez “Uçurtma tarihi ve toplumlar üzerindeki etkileri” konulu panel düzenlendi. Panele katılan profesyonel uçurtma otoriteleri ise kendi ülkelerindeki örnekler üzerinden deneyimlerini ve fikirlerini paylaştılar.
Toplamda bir hafta İstanbul’da kalan misafirlerimize şehrimiz ve ülkemizin tanıtımının yapılabilmesi için çeşitli tarihi ve turistik yerlerde geziler düzenlendi, yemek kültürümüz tanıtıldı. Programın bir başka bölümü ise İstanbul Uçurtma Müzesi ziyareti ve hediyeleşmelerdi. Misafirlerin kimisi uçurtma federasyon, dernek veya kulüplerinden katılım sağlarken, bazıları da uçurtma müzeleri adına katılım sağlamışlardı. İstanbul Uçurtma Müzesi içinde müzenin kurucusu Mehmet Naci Aköz tarafından yapılan bilgilendirmeler ve öğrencili atölye programları misafirlerin oldukça ilgisini çekti.
Tüm misafir katılımcılar çok sayıda uçurtma, uçurtma yayınları, malzemeler ve çeşitli objeleri İstanbul Uçurtma Müzesinin koleksiyonu için hediye ettiler.
Uçurtma Dünyası, kurumsal tasarımlı uçurtma imalatı, uçurtma festivalleri, uçurtma atölyeleri, kendi uçurtmanı kendin yap uçurtma seti, uçurtma müzesi gezici sergisi ve uçurtma ile ilgili pek çok etkinliği bir arada gerçekleştirmektedir.
Faaliyetlerini 1980 yılından itibaren sürdüren (konuya sadece oyuncakçı olarak bakmayan) ülkemizin ilk ve tek uçurtma firmasıdır.